10 Ocak 2018 Çarşamba


YAŞAMINI YAŞA

Şu an geri kalan hayatının ilk anları. İnsan hiç ölmeyecekmiş gibi üretmeli, öğrenmeli, keşfetmeli; her an ölecekmiş gibi affetmeli, sevmeli, tadına varmalı.

1-     Yaşarken Gülümse: Gülüş karanlık yolu aydınlatan fener gibidir. Üşümüş kalpleri ısıtır. Hem senin hem de yaşamına eşlik edenlerin yolunu aydınlatması ve buz kesmiş kalpleri ısıtması için gülümse. Gülümsersen gülümserler.

2-     Yaşarken Selam Ver: Doğan güne, aynadaki yüzüne, iyi-kötü yoluna eşlik edene, canlıya, cansıza selam ver. Sevgi pıtırcığı ol demiyorum, asla. Şunu ayırt et istiyorum. Dışarıya gösterdiğin saygı ve nezaket aslında kendine gösterdiğin saygı ve nezakettir.  Hepimiz Bir’in parçasıyız, dışarıda gördüğün yine senin aksindir. Selam kelimesi köken olarak barışık ve güvende olmaktan gelir.  Bunu bilirsen canlı ya da cansızla selamlaşmanın ne anlamlı bir şey olduğunu da fark edersin.   

3-     Yaşamında Bekleme:  Bekleyerek ya da erteleyerek kenara koyduğun her şey ömrünün an hırsızıdır. Anları kaybetmenin toplamı yaşanmamış bir hayata mâl olur. Kendi ömrünün katili olma.

4-     Yaşamın İçinde Hareket Et: Tüm yaratımlar tek bir adımla başlar. Hayal kurmak, planlamak, istemek, seçmek hepsi birer adımdır. Fakat bunlar soyut şeylerdir. İsteklerinin gerçek olması için onları somutlaştırman gerekir. Enerjinin yaşamında bedenlenebilmesi için fiziki olarak hareket etmen gerekir. Şans oyunundan para çıkmasını istiyorsan önce kupon yapmalısın. Bulunduğun koşulları beğenmiyorsan, görünmez bağlarla bağlı değilsin yerini değiştirebilirsin (kolay olmasa bile kolaylaşmasına niyet edersen mutlaka kolaylaşacaktır).

5-     Yaşamın Müziğini Duy: Dinlemesini bilene evrenin hoş bir melodisi vardır. Sesi yumuşaktır, naiftir, her daim bizimle konuşur. Hangi yolda gittiğimize dair ipuçları verir. Yapman gereken tek şey zihninle değil yüreğinle dinlemeyi öğrenmektir.

6-     Yaşamında Geri Adım At: Evet, doğru okudun geri adım at. Şaşırdın değil mi? Süreç yasası hep ileri adımda işlemez. Yani, senin anladığın “ileri” anlamında işlemez. Gerektiğinde bir adım geriye çekilmek bize barış, dinlenme, durup izleme, gülümseyerek kendini takdir etme ve yeni planlar yapmak için fırsatlar sunar.

7-     Yaşamla Dans Et: Yaşamın içinde esnek ol, direnme. Hatırla, hayatında en çok direndiğin şey değiştirmeye en çok ihtiyacın olan şeydir. Hedefine giden yol istediğin yere çıkmadıysa derin bir nefes al, ver ve diğer yolları dene. Belki de yolun doğrudur da sadece yürürken yanlış şarkıyı söylüyorsundur (çok şikâyet ediyorsundur ki bu da yolunu zorlaştırır).

8-     Yaşamında Yavaşla: Doğanın nefes alış verişini izle. Hiçbir mevsimin gelmek için acele etmeden sırasını beklemesi ya da bir meyvenin olgunlaşmadan dalından kopmaması senin de dikkatini çekmiyor mu? Hayatın içinde koşarken tüm fırsatları ve güzellikleri kaçırırsın. Yavaşla, bu yaşam senin tadını çıkar.

9-     Yaşamını Paylaş: Sistemin en büyük yasalarından biridir denge yasası. Almak için önce vermemiz gerektiğini söyler naif ve kesin bir sesle. Doğada bir tek insan karşılığında almak (takdir edilmek, iyilik görmek, sevilmek v.b.) için verir. Oysa yasa en çok ihtiyaç duyduğumuza inandığımız şeyin, en çok vermemiz gereken şey olduğunu söyler.  Kalıcı ve hayırlı kazançlar istiyorsan önce “gerçekten”, “beklentisiz” vermeyi öğrenmelisin.

10-  Yaşarken Sev: Hem de çok sev. Bedenini, yaptığın yemeği, işini, komşunu, kışın yaprak döküp baharda yeşeren ağacı, yağmurun sesini, çöpünü yiyen sineği, suda yüzen balığı, dalındaki kirazı. Her gün kendine “Bugün beş tane şey seveceğim.” de. Tüm hücrelerinde hisset sevgiyi. Bakarsan görürsün, görürsen hissedersin, hissedersen seversin.


Hayatı hisset, , göz kırp, flört et, ondan memnun kal, ona teşekkür et, onu yaşa yaşa yaşa. 

0 yorum:

Yorum Gönder