22 Ağustos 2014 Cuma

SİSTEMİN YASALARI / 2 - ESNEKLİK YASASI


“İlahi olan, bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabullenmem için sükûnet, değiştirebileceğim şeyleri değiştirebilmem için cesaret ve arasındaki farkı anlayabilmem için de bilgelik ver.” Sükûnet Duası.

Esneklik yasası, yaşanan an’a katı biçimde direnmek yerine;  kendimizi, diğerlerini ve içinde bulunduğumuz koşulları kabullenmeyi içerir. Bu asla sevmediğimiz, istemediğimiz şeylere boyun eğip katlanmamız, haksızlıklara gözlerimizi kapamamız ya da bize kötü davranılmasına izin vermemiz gerektiği anlamına gelmez. Yasanın kastettiği, farkındalık halidir. Sadece “akışa uyma”yı değil yaşanılan durumu kucaklamayı ve yapıcı bir biçimde kullanmayı da kapsar. Bu yasayı uygulamayı öğrenerek engelleri kolaylıkla aşmayı, sorunları fırsata dönüştürmeyi öğreniriz. Esneklik yasası size ilk başta uygulaması imkansız gözükebilir. Haklı olarak şöyle sorabilirsiniz, “benim veya sevdiklerimin başına kötü bir iş gelse bunu nasıl kucaklayabilirim?”.

Bu dünyada büyük sevinçler olduğu kadar büyük acı deneyimler de vardır. İnsanlar yaşadıkları deneyim her ne olursa olsun iki türlü tepki verirler. Bir, yaşadığı deneyimi korku, endişe, panikle reddedip deneyime direnerek işleri daha da çıkmaza sokarlar. İki, duygularını ve bulunduğu durumu kabul ederek, kendini ifade edip, başlarına gelenin mutlaka geçeceği bilinciyle esnek kalarak eğilseler de kırılmazlar. Bu ayrıca çözüm noktalarını da görebilmelerine yardımcı olur. Esneklikte büyük bir güç vardır. “Esneklikle güneşe ve yağmura, sıcağa ve soğuğa aynı şekilde davranmayı öğreniriz” der Dan Millman. Direnmek yerine akışa uymayı başarabilirsek hayatı daha az acı verici ve kolay yaşarız. Eğer olaylar ya da kişiler üzerinize üzerinize geliyorsa “ böyle olmaması gerekirdi, bu adil değil” şeklinde sızlanmak yerine bulunduğunuz yeri (bakış açınızı) değiştirerek size bir fırsat verdiğinden dolayı Yaradan’a hamd edebilirsiniz.

Esneklik Yasası bize tablonun bütününü görmeyi öğretir. Böylelikle biz de (ister negatif ister pozitif gözüksün) yaşanılan her şeyin aslında ruhumuzu olgunlaştırmak için sunulmuş fırsatlar olduğunu öğreniriz. Korku, endişe, gerginlik gibi duygular biz yaşadığımız şeye direndiğimiz anda ortaya çıkar. Yaşadığımız her şeyin uzun vadede bize katacaklarını bizi daha güçlü  daha kendini tanıyan bireyler yapacağını anlamaya başladığımızda ise akışı kucaklarız. “İşte ben buyum ve bu durumu yaşıyorum şimdi dürüstlük içinde elimden gelenin en iyisin yapacağım” deyin.  Her zaman hatırlayın her sorun bir fırsatı da beraberinde getirir. Eğer doğu anlamayı ve kullanmayı başarabilirsek her şey bizim en yüksek hayrımıza hizmet eder.6

“Rüzgâr kuvvetli esiyorsa onu sadece kabullenmez ya da katlanmayız. Yeldeğirmenleri de inşa ederiz ” sözü Esneklik Yasası’nı özetleyen en sevdiğim sözlerden biridir. Direnerek ya da sinirlenerek enerjinizi boşa harcamayın. Virajları dönmekten vazgeçmek yerine arabanızın bakımını tam yaptırıp, emniyet kemerinizi takıp  yolu deneyimlemeye açık olun.


 Sevgi ve huzurla...

0 yorum:

Yorum Gönder